pH mokyklos valgykloje

pH nusako tirpalo rūgštingumą ir šarmingumą. Pirmasis pH sąvoką 1909 metais pradėjo vartoti Sorenas Peteris Lauritzas Sorensenas (Danija). Neutralus tirpalas pH = 7, rūgštinio pH < 7, bazinio pH> 7.

pH svarbus rodiklis chemijos ir maisto pramonėje (šarminė terpė palanki mikroorganizmams), medicinoje, žemės ūkyje (nuo dirvožemio pH priklauso kultūrinių augalų auginimas), aplinkos apsaugoje, žuvininkystėje.

,,Tiriamųjų darbų“ būrelio užsiėmimų metu 5s klasės mokiniai tyrė pH mokyklos valgykloje naudojamų vaisių (kivių, obuolių, mandarinų), daržovių (morkų, burokėlių, bulvių) ir gėrimų (arbatos ir vandens). pH nustatymui penktokai naudojo pramoninius indikatorius (universaliojo ir lakmuso indikatorių popierines juosteles) bei gamtinį indikatorių, pagamintą iš raudonųjų gūžinių kopūstų. Gamtiniai indikatoriai gaminami iš natūralių medžiagų, todėl jie saugūs naudojimui, nesukelia alerginių ligų bei išbėrimų. Indikatoriai yra medžiagos, rūgščių ir šarmų tirpaluose skirtingai keičiančios spalvą.

Pasikeitusios indikatorių spalvos buvo sulyginamos su pH skale, kuri yra nuo 0 iki 14 ir taip nustatoma tiriamų tirpalų pH.

Penktokų tirtų mėginių pH svyravo nuo 4 (kivio sulčių) iki 8 (vandens). Todėl mokiniai padarė išvadą, kad mūsų mokyklos valgykloje tirtų vaisių, daržovių, gėrimų daugiausia buvo šarminės kilmės pH.

Informaciją pateikė būrelio vadovė Irmina Banevičienė.

Autorius:
Irmina B.

Nuotraukos:
Irmina B.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas