Kalbų diena

  • Paskelbta: 2024-10-23
  • Kategorija: Renginiai

Spalio 21 dieną „Varpo“ mokykloje vyko Kalbų diena. Kadangi mūsų mokyklos mokiniai yra labai kūrybingi, smalsūs ir protingi, jie pagal savo pomėgius ar gebėjimus galėjo pasirinkti Kalbų metodinės grupės lietuvių, anglų, vokiečių ir rusų mokytojų sugalvotas ir paruoštas veiklas. Vieni varžėsi Kahoot‘e, kiti bendravo su dirbtiniu intelektu, treti kūrė šiurpes ar vizualizacijas iš žodžių, plakatus, dialogus, dar kiti konstravo Helovyno instaliaciją, kuri šiuo metu puošia mokyklos fasadą. Visus mokinių kūrinius galima apžiūrėti mokyklos hole.

DI ir „Varpo" mokiniai

Kai vis dažniau ruošdami pamokas mokiniai naudojasi dirbtiniu intelektu ir džiaugiasi greitu rezultatu, reikia gebėti įjungti kritinį mąstymą. Tai ir išbandė 6 – 8 klasių mokiniai, susirinkę 216 kabinete. Nuo frazeologizmų, suprantamų visiems, iki dirbtinio intelekto pasiūlytų tekstų bei paveikslėlių. Padaryta išvada: DI lietuviškų Ė ir Š nepažįsta!

Abu labu tokiu/ aus demselben Stall stammen/ two peas in a pod/ два брата-акробата

Vakar su draugu susitikome po ilgos pertraukos. Pasikalbėjome apie viską, kas nutiko, ir juokėmės, kad mes abu nesame pasikeitę. „Abu labu tokiu“, – pasakė jis, primindamas mūsų bendrus nuotykius. Iš tiesų, nors gyvenimas mus dažnai skiria, mūsų ryšys išlieka stiprus. Tą vakarą pajutome, kad draugystė yra neįkainojama ir niekada nepakeičiama.

***

Vasaros pabaigoje, kai medžių lapai pradeda geltonuoti, jaučiasi džiaugsmas dėl rudens magijos, bet kartu ir liūdesys dėl praeinančio vasaros šilumos. Tai akimirka, kai galime pasakyti, kad viskas yra „abu labu tokiu“ – žavesys ir melancholija susipina kartu. Vaikai, žaidžiantys lauke, linksmai juokiasi, tačiau jų šypsenos slepia mintis apie artėjančius mokslo metus.

Lėkti kaip akis išdegus / die Beine in die Hand nehmen

Šiandien ryte, kai praleidau autobusą, lėkiau kaip akis išdegusi į stotį, tikėdamasis, kad dar spėsiu. Kiekvienas žingsnis buvo skubus, o širdis daužėsi, nes žinojau, kad kito autobuso reikės laukti dar pusvalandį. Visai netikėtai už posūkio pamačiau, kad autobusas jau atvyko, ir mano nuotaika iš karto pakilo. Įšokusi vidun, pajutau didžiulį palengvėjimą, bet vis tiek jaudinausi, kad praleisiu savo stotelę. Keliavau toliau, vis galvodama, kaip kartais gyvenimas priverčia mus lėkti kaip akis išdegus, net jei tai atrodo visai nesvarbu.

***

Šiandien rytas buvo itin chaotiškas. Saulius atsibudo vėlai ir jau po kelių minučių turėjo skubėti į darbą. Jis lėkė kaip akis išdegęs, bandydamas užsimesti marškinėlius ir tuo pačiu metu prisimindamas, kad reikia pasiimti kompiuterį. Nespėjęs pusryčiauti, jis tik įsikando sumuštinį ir, išbėgęs pro duris, suvokė, kad pamiršo raktus.

Nosį riesti/ put on airs

Vieną rytą Antanas su savo draugais nusprendė, kad laikas surengti neįprastą vakarėlį. Jiems atėjo puiki idėja organizuoti teminį kostiumų vakarą. Tačiau vienas iš draugų Tomas staiga ėmė nosį riesti ir skundėsi, kad jam tai nepatinka. Vis dėlto likę draugai įtikino jį, kad tai bus smagu. Galiausiai Tomas pasidavė ir netgi pasirinko ryškiausią kostiumą, džiaugdamasis vakarėlio sėkme.

Žiūrėti pro pirštus/ durch die Finger sehen

Mokykloje dažnai pasitaiko situacijų, kai mokytojai turi nuspręsti, kaip reaguoti į tam tikrą elgesį. Kartais jie pasirenka „žiūrėti pro pirštus“ į smulkius pažeidimus, manydami, kad tai nesukels didelių problemų. Tačiau ilgainiui toks požiūris gali sukelti didesnių sunkumų, nes mokiniai gali pamanyti, kad jų elgesys yra toleruotinas. Svarbu rasti balansą tarp supratimo ir griežtumo, nes ignoruojant net ir smulkius pažeidimus, gali atsirasti įprotis, kurį vėliau bus sunku pakeisti. Todėl geriau reaguoti laiku, nei „žiūrėti pro pirštus“.

***

Šiandien nusprendžiau žiūrėti pro pirštus į kai kuriuos aplinkos trūkumus. Nors mieste dauguma žmonių elgiasi neatsakingai, aš stengiuosi būti kantrus. Gali būti, kad jų poelgiai nėra idealūs, bet kiekvienas turisavo istoriją. Kartais geriau ignoruoti smulkmenas ir koncentruotis į teigiamus dalykus.

Autorius:
Daiva M.

Nuotraukos:
Daiva M.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas